Aluan Dekan

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Pertama sekali, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan terima kasih di atas pembangunan laman web baru untuk Fakulti Teknologi Kejuruteraan Lautan. Saya berharap laman web ini menjadi platform yang boleh dipercayai untuk kami menyampaikan maklumat yang tepat, jelas dan pantas kepada pihak berkepentingan masing-masing, terutamanya kepada pelajar; sejajar dengan kemunculan teknologi maklumat tanpa sempadan.

FTKK menawarkan pelbagai program di peringkat prasiswazah dan pascasiswazah (pengajian sarjana dan kedoktoran). Program akademik kami direka khas untuk menghasilkan graduan yang akan mengembangkan pengetahuan dan seterusnya menyumbangkan kepakaran mereka untuk berkhidmat untuk negara. Seterusnya, FTKK menyediakan kemudahan makmal yang lengkap untuk menyokong proses pembelajaran yang berkesan sebagai satu cara untuk memperkukuh program akademik kami. FTKK juga sentiasa berusaha untuk menaik taraf kemudahan dan kemahiran kami selaras dengan permintaan industri. Selain itu, pelajar juga berpeluang menjalani latihan industri di syarikat tempatan atau asing

Sehingga kini, FTKK telah melahirkan alumni yang berdaya saing di arena tempatan dan antarabangsa. FTKK akan terus berusaha ke arah kejayaan menentang segala rintangan dalam bidang pengajaran, penerbitan, penyelidikan, khidmat masyarakat dan inovasi. Saya yakin, dengan pasukan komited yang terdiri daripada penyelidik, ahli akademik, staf sokongan akademik, kami pasti dapat membantu merealisasikan visi dan misi FTKK. Kami berkomitmen untuk terus menghasilkan graduan yang kompetitif untuk memenuhi keperluan industri tempatan dan global.

Akhir kata, saya ingin menyeru kepada semua warga FTKK khususnya dan bakal-bakal warga agar mengenali kami dengan lebih dekat melalui maklumat yang kami sampaikan dalam laman web ini.

Ayuh bersama kami di FTKK untuk menjadi sebahagian daripada “Peneraju Teknologi”.

Terima kasih.

Prof. Ir. Dr. Mohammad Fadhli Bin Ahmad